Google – the evil empire?

spamDen 18 januari 2005 postades inlägget Preventing comment spam på googles officiella blogg. MSN, Yahoo och de andra stora sökaktörerna var snabba att haka på. Inte så konstigt då spammandet i gästböcker och kommentarsfunktioner hade växt till episka proportioner. Ärliga webbmasters världen över hurrade och ropade på googles “do no evil“-motto*, stärkta i sin tro att övermänniskorna i Mountain View nu ännu en gång hade räddat världen från säker undergång i viagra-spam.

När Yahoo, MSN, Ask, etc slutade att värdera nofollow-länkar så innebär det att många kommentarer, wikipedialänkar, forumposts inte längre gav någon länkkraft. En tidigare “stor” del av alla online-aktörers marknadsföring har alltid varit att göra sig “hörd och sedd”. Ofta genom att kommunicera med sina kollegor, självklart med en länk eller tio i signaturen. Googles metod är alltså inte helt hundraprocentig, den är lite för trubbig – ett nödvändigt ont enligt många. Googles mål är självklart att så många som möjligt skall få en så bra sökupplevelse som möjligt. Det är deras huvudsakliga uppgift som företag, och nu även som börsnoterat företag.

Det som gör den här affären så, shall we say; smolkig, är det faktum att google sedan ett antal år tillbaka har haft möjlighet att följa sina användares alla äventyr på internet även utan att de tar omvägen via google.com.

buurn the heretic!Ieeah!1!!! Itz not truuue. Teh intraweb king is google!. Jag kan höra era förtvivlade skrik på rättvisa och krav på lynchning för denna uppenbara smutskastning av vår stora sökmotorfrälsare. Fast lägg ner facklorna och högafflarna i bara ett par sekunder till så skall jag berätta den stora hemligheten.

Från http://www.google.com/support/firefox/bin/static.py?page=privacy.html&hl=sv

Google Verktygsfält skickar automatiskt endast begränsad information till Google. Denna information kan sparas i Googles serverloggar. Programmet skickar inte någon information om de webbsidor som du besöker (t.ex. webbadresser) såvida du inte använder avancerade funktioner i Google Verktygsfält eller använder Safe Browsing i utökat skyddsläge. Du behöver inte ange någon personlig information för att hämta och använda Google Verktygsfält.

Google medger alltså här att de samlar in data från de avancerade funktionerna i sin toolbar (läs: pagerank-featuren). Det är powerusers som du som läser det här som använder den här funktionen när vi surfar runt. Jag skall smeka era egon medhårs och berätta för dig vad för människa du egentligen är:

  • Du är vit.
  • Du är man.
  • Du är 18 till 35 år gammal.
  • Du är intresserad av nya tjänster på internet.
  • Du surfar mycket.

Kusligt va? I mitt förra liv kallades jag för Nostradamus. Sammanfattningsvis kan man nog säga att ovanstående teoretiskt sett vore en perfekt kontrollgrupp för att hitta nya intressanta sidor på nätet och validera om de siterna man tror är populära baserat på andra antydningar verkligen stämmer. Ett rent sammanträffande. All similarities to real life are entirely coincidental. All persons in this study are fictional.

toolbarVia sin toolbar kan google närhelst de vill avgöra om en länk är relevant eller inte. Om en webmaster placerar din nya dyra pr6-länk i sin footer så att inga besökare klickar på den – ja, då kan du leva tryggt i kunskapen att du kastade dina pengar i sjön. Du kanske får pr och en viss boost, men full kraft får du inte förrens besökarna strömmar via länken. Som van seo-köpare har du kanske hört termen “link aging”. Gissa vad det är när seo-killarna konfererar bakom stängda dörrar. Det är ett sätt att få länkköpare att behålla sin länk i ytterligare ett halvår för att ge länken “tyngd”. Ett sätt att tjäna grova pengar för seo-konsulter samtidigt som det inte kostar dem något, detta argument har blivit ännu enklare att skinna kunder nu när pagerank uppdateras allt mer sällan. Det snabbaste och bästa sättet att få google att validera en länk fullt ut är att skicka ett par google toolbar-besökare via den. Tror du mig inte? Testa själv nästa gång du lägger $150/månad på en pr7-länk.

En kniv i ryggen från googleDet här betyder att google hela tiden har vetat vilka länkar som är relevanta och värda att bry sig om oavsett nofollow. En länk utan trafik har ALDRIG betytt särskilt mycket i googles rankingsystem, den har kanske tidigare fått din sida indexerad och viktad mot en viss nisch – men har knappast ökat dina rankings. Nu har istället bordet vänts och en sida med många ingående nofollow länkar behandlas antagligen med en stor nypa skepsis hos många sökmotoraktörer. Faktum kvarstår att google är den enda sökmotorn som har ett vitt utbrett externt verktyg för övervakning av webbtrafik, google toolbar. Detta verktyg gör att då Yahoo och MSN gick med på att följa den nya nofollow-standarden så grävde de ytterligare ett par spadtag i sin egen grav.

darth vader - ond härskareEn ondsint masterplan från Californien och Google värdigt en sann mörkets härskare. Mohaohaohoaoha.

Disclaimer: google betalar min kaffekopp varje morgon, så jag är helt klart biased. Bara inte åt det hållet jag borde.. ehh ..ehrm.

* Notera urlen som en notis till do no evil-länken (hittad via google). Hur kommer det sig att ingen ens har PÅPEKAT att google själva har slutat med att direktlänka i sina sökresultat och numera länkar via redirect urls? De har till och med gett upp försöken att ens bara “smygtracka” folk via javascript. Det är inget snack längre. Man skulle kunna tro att de hade lärt sig av AOLS fiasko, men icke.

Update Do no evil (unless stockholders say soo) (ja, jag äger GOOG).

Leave a Comment


two × 4 =

Subscribe without commenting